top of page

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Nakdi Destek Kararı

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2020

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kısa çalışma ödeneği, nakdi yardım gibi bir dizi önlem aldı.


Yaşanan virüs krizinin yaratacağı ekonomik sıkıntılarla mücadele kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aralarında nakit yardımının da olduğu bir dizi karar aldı. Bu kararlar şöyle:


· 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile 2022 sayılı Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre kriterleri karşılayarak halihazırda düzenli sosyal yardım almakta olan T.C. vatandaşı ihtiyaç sahibi 2 milyon haneye başvuruya gerek olmaksızın 1.000 TL nakdi destek verilecektir.

· Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni korona virüsü tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartları kolaylaştırıldı. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürüldü. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirildi.

· En düşük emekli aylığı 1.500 TL’ye yükseltildi. Emekli bayram ikramiyesi Nisan ayında ödenecektir.

· Asgari ücret görüşmelerinde, asgari ücret desteğimizi 75 lira olarak açıklamıştık. Bu kapsamda 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği verilecektir.

· Telafi çalışması süresi 2 aydan 4 aya uzatıldı. Bu zaman zarfında işçimiz dış etkenler sebebiyle çalışmasını devam ettirememiş ise daha sonraki 4 ay boyunca bunu telafi edebilecek. Böylelikle ne ücret kaybı yaşanacak ne de işgücü kaybı olacak. Ayrıca yeni yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı telafi çalışması süresini iki katına çıkarabilecektir.

· Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) her ay düzenli olarak aktarılan kaynak tutarını 135 milyon liradan 180 milyon liraya çıkarıldı.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page