top of page

Birleşmiş Milletler “Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler” Raporu’nu Açıkladı

Birleşmiş Milletler, "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler, 2020" raporunda küresel ekonomide yüzde 3,2'lik bir daralma öngörüyor.




13 Mayıs tarihinde yayınlanan ve 2020'nin ikinci yarısını kapsayan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu’nda, küresel ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle bu yıl %3,2 daralacağı öngörüldü.


Ekonomideki küçülmenin 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana en keskin daralma olacağına dikkat çekilen raporda, küresel ekonominin salgın nedeniyle 2020 ve 2021'de yaklaşık 8,5 trilyon dolarlık kayıp yaşamasının ve son 4 yıldaki kazanımların kaybedilmesinin beklendiği belirtildi.


Raporda, gelişmiş ekonomilerinin bu yıl %5 küçüleceği, 2021'de ise %3,4 oranında, ılımlı ve kaybedilen üretimi telafi etmeye yetecek kadar büyüme göstereceği öngörüldü. Gelişmekte olan ekonomilerin ise bu yıl %0,7 daralacağı, 2021'de %5,3 büyüyeceği tahmin edildi.

Rapor aynı zamanda, ülkelerde alınan karantina önlemleri doğrultusunda 2. çeyreğin sonuna gelmeden virüsün ciddi anlamda etkisini kaybedeceğini öngördü.Başta gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler de dahil olmak üzere çoğu ülke, sosyal mesafe kurallarını göz önünde bulundurarak, dört ila sekiz haftalık bir başlangıç döneminden sonra ekonomilerini kademeli olarak yeniden açmaya başlayacak.


Bu doğrultuda, küresel ekonomik faaliyetlerin 3. çeyrek itibariyle talebi karşılayacak şekilde tekrardan hız kazanması bekleniyor. Fakat bu sürecin, yüksek seviyerlerdeki işsizlik ve olumsuz bilançolar sebebi ile zorlaşacağı öngörülmekte. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, 2020'de %3,2 daralmanın ardından küresel üretimin 2021'de %4,1 oranında artması bekleniyor.


Raporu görüntülemek için lütfen tıklayın>>


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page