top of page

Covid-19 ile Mücadelede YASED Üyeleri ve Örnek Uygulamalar

COVID-19 salgın krizi tüm dünyayı derinden etkiliyor. YASED olarak Türkiye’nin bu süreçten en az hasarla çıkması için kamu kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz. Üyelerimiz de yaptıkları çalışmalarla ülkemizin gerek sosyal gerekse ekonomik hayatını desteklemeye devam ediyor. Bu perspektifte üyelerimizin COVID-19 ile mücadelede sundukları bazı katkıları sizin için derledik.


COVID-19 Virüs Salgınının Ekonomiye ve Çalışma Hayatına Etkilerine Yönelik Analiz ve Öneriler

· Üyemiz PwC Turkey, COVID-19 salgınının şirketler üzerindeki olası etkilerini ölçmek ve aynı sektörde bulunan diğer şirketlere göre durumunu kıyaslaması ve atması gereken adımları saptama sırasında yardımcı olmak üzere dijital bir araç geliştirdi.

· COVID-19 nedeni ile içinde geçilen süreçte iş sürekliliğini sağlamak şirketlerin en fazla önem verdiği konulardan biri. Üyemiz EY Türkiye yayınladığı “COVID-19 iş sürekliliği planı: Yeniden şekillendirmenin beş yolu” başlıklı makalesi ile şirketlerin bu ihtiyacına ışık tutuyor.

· Üyemiz Deloitte Türkiye, “COVID-19: Çalışanlara ve Çalışma Hayatına Olası Etkileri” adlı bir rapor yayınlayarak, korona virüs nedeni ile değişen çalışma koşullarının etkilerini saptadı. Şirket, iş yapış şekillerindeki değişimin etkilerin 6 ana başlıkta inceledi.

İnsan Odaklı Kriz Yönetimi ve Yardımlar

· Sağlık Bakanlığı’na 230 ton Domestos bağışı yapan üyemiz Unilever Türkiye ise şirket olarak tüm dünyadaCOVID-19 dan etkilenenlere toplam 100 milyon Euro’dan fazla destek sağlayacak.

· Üyemiz Anadolu Efes 1 Milyon TL kaynak ayırarak, COVID-19 dan etkilenen yeme içme ve eğlence sektörü çalışanlarının yanında olmak için “ahbap platformu” ile “Dayanışma Birlikte Güzel”i başlattı. Sağlanan kaynak ile ihtiyaç sahiplerine temel ihtiyaç malzemeleri ulaştırılacak.

· Üyemiz Migros Türkiye Sanal Market’ten alışveriş yapan 60 yaş ve üstü kişilerin siparişlerini ücretsiz olarak evlerine götürüyor. Şirket, tüm mağazalarında sıradaki müşteri ve kasa ile mesafeyi ölçen şeritleri “1,5 metre sosyal mesafe hepimizi korur” uyarısıyla uyguluyor.

Krizde Bilgilendirici İletişim Çalışmaları

· Üyemiz G4s Türkiye, Lokman Hekim Sağlık Vakfı kurucusu Dr. Ayhan Tokgöz’ün COVID-19’a yönelik bilgilendirmelerinden oluşan 3 adet video hazırladı ve Youtube kanalından yayınladı.

· Üyemiz Ravago Türkiye ekiplerini ikiye bölerek haftalık vardiyalar halinde çalışmaya geçti. E-Öğrenme sayfasını açıp online eğitimler vermeye hazırlanan şirket, çalışanlarına yönelik online eğitim ve webinar toplantıları ile ilgili bilgi veriyor.

· Üyemiz Ericsson mühendisleri ve saha ekipleri ile şebekeleri aktif durumda tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, şebeke kapasitelerini ve performanslarını en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor.

Çalışanların Kendilerini Finansal Olarak Güvende Hissetmeleri

Üyemiz Toyota Türkiye COVID-19 ile mücadele sürecinde hiçbir çalışanlarını işten çıkarmayacaklarını taahhüt etti. Şirket, yıl sonuna kadar satışların tamamen durması halinde dahi çalışanlarını ve ailelerini mağdur etmemek için her ay maaş ödeyeceğini açıkladı.

Alternatif Çalışma Yöntemleri Geliştirilmesi

· Üyemiz Mazars Denge COVID-19 nedeni ile uzaktan çalışmaya geçen şirketler ve çalışanlar için “Evden Verimli Çalışmanın ve Uzaktan Ekip Yönetmenin 7 Altın Kuralı” çalışmasıyla önerilerini sıraladı. Şirket, siber güvenlik için alınabilecek önlemler ile ilgili de bilgiler sundu.

· Üyemiz Manpower Türkiye dijital seçme ve yerleştirme altyapısını kullanmaya devam ederek adayları yeni iş olanaklarıyla buluşturuyor. Ayrıca şirket, yayınladığı “Sağlıklı Kalmanız ve Verimli Çalışma Ortamını Sağlayabilmeniz için Önerilerimiz” başlıklı video ile destekliyor.

İş Birlikler, Bağışlar ve Destekler

· Üyemiz Abbvie Türkiye COVID-19 ‘a yönelik potansiyel tedavi seçenekleri üzerinde yapılan klinik araştırmalar için uluslararası önde gelen birçok sağlık kurumu ile iş birliği yapıyor.

· Üyemiz GE Türkiye, yine üyemiz Ford ile yaptığı iş birliği kapsamında COVID-19 tedavi sürecinde gerekli olan suni solunum cihazlarını dünya çapında hızlıca üretebilmek için yeni üretim hatları açıyor, montaj hattını ise 24 saat boyunca çalıştırabilmek üzere vardiya sayılarını artırıyor.

· Metro Türkiye, COVID-19 vakalarının artmaya başlaması ile birlikte fiyat spekülasyonlarına karşı mücadeleye başladı. Bakliyat ve pirinç satışında bir ay boyunca fiyat artışı yapmayacağını açıklayan şirket, ayrıca Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na 3.000 adet maske bağışladı.

· Üyemiz Mondelez, COVID-19 ile mücadele sürecinde birçok yardım kampanyası kapsamında çalışır iken, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Temel İhtiyaç Derneği bünyesinde ürettiği ürünleri bağışladı.

· Üyemiz Takeda Pharma, COVID-19 için ilaç üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başladı. Şirket, tedavi aşamalarında plazmadan elde edilen hiperimmün globulinler’den faydalanacak.

· Üyemiz SAP Türkiye, COVID-19 salgını ile mücadelede; tedarik zincirinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için SAP Ariba Discovery’yi 90 gün boyunca ücretsiz olarak erişime açtı.

· Üyemiz Amgen, tüm dünyada toplam 12,5 milyon dolar tutarında bir destekte bulunuyor. Şirket, Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyon TL tutarında bağış planlaması yapıyor.

Krizin Kahramanlarını Onurlandırın

· Üyemiz CarrefourSA, sağlık çalışanları için marketlerinde özel kasa açtı. 21 Nisan’a kadar sağlık çalışanlarının CarrefourSA kart ile yapacağı alışverişlerine yüzde 5 indirim uygulayacak. Ayrıca şirket, yalnızca 60 yaş üstü müşterileri için mağazalarını erken açıyor.

· Üyemiz Türkcell EBA altyapısından yararlanacak öğretmen ve öğrenciler için aylık internet kotasını ikiye katlayarak 6 GB’a çıkardı. Şirket sağlık çalışanlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5GB internet ve 500 dakika konuşma tanımlamaya hazırlanıyor.

· 40 binin üzerindeki okulun erişim altyapısını sağlayan üyemiz Türk Telekom eğitim içeriklerine sorunsuz erişim sağlanabilmesi için kapasitesini artırdı. Şirket sağlık çalışanlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5GB internet ve 500 dakika konuşma tanımlamaya hazırlanıyor.

· Üyemiz AstraZeneca Türkiye, viroloji uzmanlarından oluşan Ar-Ge ekibi ile COVID-19 hastalığının önlenmesi için antikorları belirlemek amacı ile çalışıyor. Şirket, tüm dünyadaki sağlık çalışanlarına destek olmak için kişisel koruyucu ekipman bağışlayacak.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page