top of page

“İnsan Sermayesi Endeksi 2020 Güncellemesi: COVID-19 Zamanında İnsan Sermayesi” Analizi

Dünya Bankası tarafından yapılan İnsan Sermayesi Endeksi 2020 Güncelleme Analizi’nde Covid-19’un en yoksul ülkeler başta olmak üzere sağlık ve eğitim alanlarında son 10 senede edinilen kazanımları tehdit ettiği belirtildi.




Dünya Bankası’nın Mart ayında açıkladığı 2020 İnsan Sermayesi Endeksi’nin salgından önce düşük gelirli ülkelerin dahi insan sermayesi oluşturmak adına başarılı bir ivme kazandığı ortaya çıkmıştı. Ancak Covid-19 ile birlikte bu kazanımların ciddi bir tehlike altına girdiği vurgulandı.


Bu süreçte çocukların, kadınların ve dezavantajlı toplulukların en fazla etkilendiği dile getirilen analize göre 1 milyardan fazla çocuk okula gidememekte, ortamala yarım senelik bir eğitim kaybı yaşanması öngörülmektedir. Bunun aynı zamanda maddi olarak da kayıp anlamına geldiği, ekonominin derin şekilde etkilendiği vurgulandı.


Dünya Bankası Başkanı David Malpass tarafından konuya yönelik yapılan değerlendirmede salgının güçlü sağlık sistemlerinin, dayanıklı ve esnek eğitim sistemlerinin ve sosyal koruma programlarının önemini ortaya koyduğu belirtildi, gelecekteki büyümenin temelinin de insana yatırım yapan sürdürülebilir ve kapsayıcı yaklaşımlar olduğu dile getirildi.


2010'dan 2020'ye kadar insan sermayesi sonuçlarının gelişimine ilişkin on yıllık bir bakış açısı sunan ve özellikle sağlık alanında gelişim alanlarını ortaya çıkaran İnsan Sermayesi Endeksi, bu alandaki ilerlemenin salgın nedeni ile risk altında olduğunu çok net gösterdi.

Bunun için Dünya Bankası Grubu’nun, pandemi sırasında ve sonrasında insanları korumak ve onlara yatırım yapmak için uzun vadeli çözümler geliştirmek için hükümetlerle yakın bir şekilde çalıştığı vurgulandı. Yapılan açıklmada bu tür desteklere örnek olarak “Ürdün ve Türkiye'de, yakın zamanda onaylanan yeni operasyonlar aracılığıyla Banka, yeni akademik yıl için harmanlanmış öğretim ve öğrenime yönelik TV ve dijital içeriğin yanı sıra psiko-sosyal danışmanlık ve iyileştirme kurslarının geliştirilmesini desteklemektedir” denildi.




yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page