top of page

IMF Virüsle Mücadeleye 50 Milyar Dolar Ayırdı

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2020 yılına ilişkin küresel büyüme tahminini paylaştı ve aynı zamanda IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF'nin corona virüs ile mücadele eden ülkeler için 50 milyar dolarlık (305 milyar TL) bir kaynak ayırdığını söyledi. Kurumun Mart ayında yayınladığı “Korona Virüsüne Karşı Politika Önlemleri” Raporunda Corona Virüsü’ne karşı hükümetlerin alması gereken ekonomik tedbirler bulunmaktadır.


  1. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2020 yılına ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 3.4'ten yüzde 3.3'e düşürdü.

  2. IMF Mart ayında Corona Virüsü için 50 Milyar $ değerinde bir kredi paketi açıkladı.

  3. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, IMF'nin corona virüs ile mücadele eden ülkeler için 50 milyar dolarlık (305 milyar TL) bir kaynak ayırdığını söyledi. Söz konusu kaynağın 10 milyar doları az gelişmiş ülkeler için kullanılacak. Geri kalan 40 milyar dolar ise orta gelir düzeyindeki ülkelere harcanacak.


IMF’nin Mart ayında yayınladığı “Policy Steps to Address the Corona Virus” raporunda:

  1. Merkez bankaları, açık piyasa işlemleri, genişletilmiş vadeli borç verme ve doğrudan alımlar ve repo tesisleri gibi diğer tedbirler yoluyla piyasanın işleyişini desteklemek ve kilit finansman piyasalarındaki stresleri hafifletmek için likidite sağlamalıdır.

  2. Faiz indirimlerine ek olarak (politika alanının olduğu yerlerde), para politikasının beklenen yolu ve varlık alımlarının genişlemesi hakkında ileriye doğru rehberlik yoluyla teşvik sağlanabilir.

  3. Geçici hedefli tedbirler, en çok etkilenen sektörleri destekleyecektir. Genelleştirilmiş politika önlemlerini tamamlamak için belirli varlık sınıfları için daha hedefli destek düşünülmelidir.

  4. G7 merkez bankalarının koordineli hareketleri, küresel ekonomi ve finansal piyasalara istikrar sağlayabilir.

  5. Gelişmekte olan ekonomilerdeki para politikasının büyümeyi dış baskılarla mücadelede dengelemesi gerekecektir. Bunun içinde emtia fiyat şokları ve sermaye akışı geri dönüşleri de dahildir.

  6. Hükümetler etkilenen insanlar ve firmalar için büyük destek sağlamalıdır.



yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page