top of page

IMF, Yeni Büyüme Tahminini Açıkladı: Benzeri Olmayan Bir Kriz, Belirsiz Bir İyileşme

IMF, 24 Haziran’da güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm (World Economic Outlook) Raporu’nda Nisan ayında açıklanan 2020 küresel ekonomik daralma tahminini 1,9 puan daha düşürerek %4,9 olarak açıkladı.



Raporda, COVID-19 pandemisinin 2020 yılının ilk yarısında beklenenden daha fazla olumsuz etkisi olduğu ve iyileşmenin tahmin edilenden daha da kademeli olmasının beklendiği belirtildi. IMF, 2021 yılı içinse küresel büyüme tahminini %5,8’den %5,4’e düşürdü.


Raporda, krizin düşük gelirli hane halkı üzerindeki olumsuz etkinin, 1990’lardan bu yana dünyada aşırı yoksulluğun azaltılması için yapılan çalışmaları da tehlikeye attığı belirtildi.


Nisan 2020’de açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerinde de belirtildiği gibi açıklanan öngörülerde normalden çok daha yüksek bir belirsizlik olduğu ifade edildi.

Enfeksiyon oranlarının düştüğü ekonomilerde dahi tahminlerdeki yavaş toparlanmanın, 2020'nin ikinci yarısına kadar devam eden sosyal mesafe, arz potansiyelindeki hasarlar ve işyeri güvenliği ile hijyeni ön planda tutan işletmelerin verimlilik düşüşlerinden kaynaklandığı açıklandı.


Raporda, salgının en yoğun dönemini atlattığı ülkelerin de sağlık sistemleri için gereken kaynaklarını garanti altına alması gerektiği ve sınırlı sağlık hizmeti kapasitesi olan ülkelere uluslararası toplumun verdiği desteği arttırması gerektiği belirtildi. Bununla birlikte raporda, politika yapıcıların, COVID-19 krizinden nihai olarak iyileşmeyi tehlikeye sokan ticaret ve teknoloji gerginliklerini çözmek için işbirliği yapması gerektiği dile getirildi.


Ayrıca raporda, pandemi sırasında sera gazı emisyonlarındaki rekor düşüşe dayanarak, politika yapıcıların hem iklim değişikliğini azaltma taahhütlerini uygulaması hem de eşit şekilde tasarlanmış karbon vergilendirmesini veya eşdeğer programları ölçeklendirmek için birlikte çalışması önerildi.


IMF'nin raporunda bazı ülkelere yönelik yeni büyüme tahminleri de paylaşıldı. Buna göre, daha önce %5,9 küçülmesi beklenen ABD ekonomisinin 2020 yılında %8 daralacağı, 2021 yılı içinse %4,5 büyüme gerçekleştireceği belirtildi.


Avrupa’nın 2020’de %10,2 küçüleceği belirtilen raporda, 2021 yılında %6 büyüme öngörüldü. Avrupa ülkeleri için tahminlerin aşağı yönde revize edildiği raporda, Almanya’da bu yıl %7,8, İtalya’da %12,8, Fransa’da %12.5 ve İngiltere’de %10.2 küçülme beklendiği belirtildi.

Rapor, Türkiye için Nisan ayındaki tahminlerini değiştirmeyerek, ülke ekonomisinde 2020’de %5 küçülme, 2021’de ise %5 büyüme öngörüldüğünü belirtti.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page