top of page

OECD'den “Koronavirüs: Belirsizlikle Yaşamak” Ara Dönem Ekonomik Değerlendirme Raporu

Raporda, yılın ilk yarısında yaşanan sorunlardan sonra, Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin hafifletilmesi ve işletmelerin ilk kez yeniden açılmasının ardından dünyada ekonomik görünümün hızla toparlanmaya başladığı belirtildi.



Rapor, dünya genelinde politika yapıcıların, gelirlere ve işlere yönelik ilk darbeyi azaltmak adına hızlı ve kitlesel tepki gösterdiğini ancak toparlanma hızının yaz aylarında biraz ivme kaybettiğini dile getirdi.

Güveni geri kazanmak için ekonomilerin ne kadar başarılı bir şekilde toparlanabildiğini göstermesinin önemli olduğu vurgulanan raporda, bunun için virüsle güvenli bir şekilde yaşamanın öğrenilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklanan raporla 2020 büyüme tahminlerinde Türkiye, Çin, ABD ve Avrupa ekonomileri için yukarı yönlü, son haftalarda Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler olan Arjantin, Hindistan ve Meksika ekonomileri ise aşağı yönlü revizyonlar yaptı.

Raporda, Haziran ayında % 6 olarak açıklanan küresel ekonomide küçülme tahmini % 4,5 olarak, Türk ekonomisinde bu yıl için % 4,8 olan daralma tahmini de % 2,9'a olarak revize edildi. Gelecek sene de Türkiye’nin % 3,9 büyüyeceği öngörüldü.

ABD için 2020 küçülme tahminini %3,8'e revize eden OECD, 2021'de ülke ekonomisinin % 4 büyüyeceğini öngördü. Avro Bölgesi için ise 2020'de öngörülen % 9,1 olan küçülme tahminini % 7,9 olarak değiştirdi, Avro Bölgesi için 2021 büyüme rahmini de % 5,1 oldu.

Raporda 2020’nin ilk yarısında küresel ticarette % 15 düşüş görüldüğü belirtilerek, çalışma saatlerinde kısalma, iş kayıpları ve zorunlu olarak işyerlerinin kapanması gibi etkenlerden ötürü iş gücü piyasasının ciddi şekilde etkilendiği dile getirildi.

Raporu açıklayan OECD Başekonomisti Laurence Boone, hükümetlerin bu dönemde hayata geçirdiği desteklerin sürekli olması gerektiğini aksi takdirde şirket iflasları ve işsizliğin artacağını vurguladı. Ekonomide dijitalleşme ve “yeşil ekonomi” trendlerine adaptasyonun da önem kazandığı belirtildi.

Raporda ayrıca Kovid-19'a karşı bir aşının 2021'in sonlarına kadar yaygın olarak mevcut olmayacağının varsayıldığı da belirtildi.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page