top of page

Ticaret Bakanlığı Tarafından Alınan Önlemler Açıklandı

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2020

T.C. Ticaret Bakanlığı, Covid-19 kapsamında devreye aldığı yeni düzenlemeleri açıkladı.


T.C. Ticaret Bakanlığı, tüm dünyayı etkisi atına alan Covid-19 nedeniyle, devreye aldığı yeni düzenlemeleri açıkladı. Söz konusu düzenlemeler şöyle:


Anonim ve limited şirketlerde yönetim organları tarafından çağrısı yapılan, ancak henüz gerçekleştirilemeyen genel kurul toplantılarının, yönetim kurulu veya müdürler kurulu kararıyla ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmesi imkanı tanındı.

25 Mart 2020 tarihli ve 31079 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları uyarınca;

1. Tek kullanımlık tıbbi maskelerde yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisi kaldırıldı.

2. Ventilatör, oksijen konsantratörü gibi solunum cihazları için yüzde 13 oranında uygulanan ilave gümrük vergisi kaldırıldı.

3. Kolonya ve dezenfektan üretiminde hammadde olarak kullanılan dökme etil alkol ithalatında hali hazırda yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini kolonya ve dezenfektan üreten sanayiciler için sıfırlandı.

Gümrüklerde; yurtdışından gelen Türk Cumhuriyeti vatandaşı sürücülerin 14 günlük süre dolmadan tekrar yurtdışına çıkış yapmalarına izin verilmemektedir.

Ayrıca, aşağıda belirtilen ülkelerin vatandaşları olan yabancı sürücülerin Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir. Bu ülkelerden yük getiren veya transit geçen yabancı kişilerin ise (bahse konu ülke vatandaşları hariç) en son geçtiği yasaklı ülke baz alınarak 14 gün süreyle Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.

Korona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Kapıkule Gümrük Müdürlüğü’nden Türkiye’ye Türk sürücüleri tarafından gerçekleştirilen taşımalarda sürücü ve römork değişimi yapılarak işlemler yürütülmektedir.

Römork ve sürücü değişim işlemi, Kapıkule Gümrük Müdürlüğü’ne hizmet veren GTİ Parkı içinde belirlenen korumalı alanda yapılmaktadır. Yurtdışından Türkiye’ye gelerek tekrar yurtdışına dönüş yapacağını beyan eden araçların sürücüleri, sağlık ve pasaport kontrolleri ile gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından GTİ TIR Parkı korumalı alanına alınmaktadır.

Yurtdışından gelen araç sürücüsü, yurtdışından ülkemize getirdiği römorku firmanın diğer sürücüsüne teslim etmekte, Türkiye’de bulunan sürücünün GTİ TIR Parkına getirdiği römorku teslim alarak yurtdışına çıkış işlemlerini gerçekleştirmektedir.

İran’a açılan Gürbulak Gümrük Müdürlüğü hem yolcu hem de eşya taşımacılığı açısından çift yönlü işlemlere kapatıldı.

Gürcistan’a açılan Sarp Gümrük Müdürlüğünde ise sadece eşya taşımacılığına izin verilmektedir.

Irak’a açılan Habur Gümrük Müdürlüğünde ise Kapıkule Gümrük Müdürlüğü’nde uygulanan değişim modeli uygulanmaktadır. Ancak, Habur Gümrük Müdürlüğündeki yığılmaları önlemek ve sınır kapısının daha etkin kullanılmasını teminen birtakım önlemler alınmıştır. Bu kapsamda, ilaç, tıbbi malzeme ve cihazlar ile frigorifik araçlarla taşınan bozulabilir gıda maddeleri hariç diğer eşyanın anılan müdürlüğe sevk edilmesine 30.03.2020 tarihine kadar izin verilmemektedir.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page