top of page

UNCTAD’dan Yeni Küresel Ticarete İlişkin Güncel Değerlendirme

UNCTAD, Yeni Küresel Ticarete İlişkin Güncel Değerlendirme raporunda açıkladığı tahminlerde 2020'nin üçüncü çeyreğinde dünya ticaretinde 2019'a kıyasla % 5'lik bir düşüş beklendiği belirtildi.





UNCTAD’ın açıkladığı tahminlerde 2020'nin üçüncü çeyreğinde dünya ticaretinde 2019'a kıyasla % 5'lik bir düşüş beklendiği belirtildi.

Raporda Çin’in beklenenden çok daha hızlı toparlanmaya başladığı vurgulanarak, pandeminin ilk aylarında düşen Çin ihracatının, 2020'nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığı ve yıllık bazda yaklaşık % 10'luk büyüme oranları ile üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde toparlandığı, mal ve hizmetlere olan talebinin de ikinci çeyrekteki düşüşün ardından yükselişe geçtiği belirtildi.

2020 yılının ikinci çeyreğinde uluslararası ticaretteki keskin ve yaygın düşüşün gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için benzer şekilde yaşandığının belirtildiği raporda gelişmekte olan ekonomilerden yapılan ihracatın daha hızlı toparlandığı vurgulandı.

Raporda, pandeminin en çok enerji ve otomotiv endüstrilerini olumsuz etkilediği; iletişim ekipmanı ve kişisel korunmayla alakalı tekstil ve giyim gibi sektörlerde güçlü bir büyümeye yol açtığı belirtildi.

Ayrıca UNCTAD’ın analizinde, kişisel koruyucu ekipman, dezenfektanlar, teşhis kitleri, oksijen maskeleri ve diğer ilgili hastane ekipmanlarını içeren Kovid-19 tıbbi malzemelerine de özel vurgu yapıladı. Rapora göre, Çin’in, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Kovid-19 tıbbi malzeme ihracatının Ocak ve Mayıs 2020 arasında aylık yaklaşık 25 milyar $’dan 45 milyar $’a yükseldiği, Nisan ayından bu yana ise bu ürünlerin ticaretinde ortalama % 50 oranında artış olduğu belirtildi.

UNCTAD raporunda, Kovid-19 aşısının kullanılabilir hale gelmesi ile varlıklı ve düşük gelirli ülkelerde yaşayanlar arasındaki ayrışmanın daha da şiddetlenmesinin beklendiği belirtildi.

Bu nedenle raporda hükümetler, özel sektör ve tüm kaynaklar, gelişmekte olan ülkelerdeki Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için ek fonları düşük gelirli ülkeler için de seferber etmeye ve etkili Kovid-19 aşıları sağlamak için küresel COVAX girişimi gibi finansal mekanizmaları desteklemeye davet edildi.

yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page