top of page

UNCTAD’tan Covid-19 için Raporlar

Güncelleme tarihi: 8 Nis 2020

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Kurulu, Corono virüsü salgını hakkında  farklı raporlar  yayınladı.



Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD)’ın 26 Mart tarihinde yayınladığı “Kovid-19’un Küresel UDY ve Küresel Tedarik Zincirine Etkisi” raporunda, küresel uluslararası doğrudan yatırımlarda (UDY) %40’lık bir azalma olacağı öngörüldü. 

Rapora göre, 2020 Birleşme ve Satın Alma işlemlerinde %50 ila %70 arasında gerileme olacağı ve Dünya genelinde Birleşme ve Satın Alma işlemleri ertelendiğinden, 1. Çeyrek için globalde %70’lik bir düşüş olacağı beklenmektedir.

Rapor ayrıca ortalama olarak, küresel UDY'nin önemli bir payını oluşturan en iyi 5000 çok uluslu işletme, Covid-19 nedeniyle 2020 kazanç tahminlerinde %30'luk aşağı yönlü revizyonlar hesapladı ve eğilimin devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bu durumdan en çok etkilenen sektörler; enerji ve temel malzeme endüstrileri (enerjide -%208, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşte ötürü), havayolu (-%116), ve otomotiv sanayi (-%47).

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD)’ın 23 Mart tarihinde yayınladığı 23. Sayılı Yatırım Politika Monitörü Raporunda ise, diğer ülkelerdeki yatırım ofislerinin Covid-19’a karşı nasıl önlemler aldığını anlatıldı;

· Invest India “Business Immunity” adlı bir platform oluşturdu ve yatırımcılar ve iş insanları buradan Covid-19 hakkındaki tüm gelişmeleri takip edebiliyorlar.

· APEX Brazil aynı şekilde ülkede Covid-19’a karşı alınan önlemleri aktaran bir platform oluşturdu. Aynı zamanda Covid-19 piyasa istihbaratı aracı ile salgının sektörlere  ekonomik ve ticari etkileri ve ihracatçılar için araçlar ve kontrol listesi gibi bilgiler içeriyor.

· Suudia Arabistan Yatırım Bakanlığı Covid-19 Müdahale Merkezi ve online Covid-19 İş Süreklilik Rehberi oluşturdu.

· Avustralya Ticaret ve Yatırım Komisyonu şirketler için Covid-19’un Avustralya bazlı şirketler üzerine etkisi hakkında webinarlar düzenliyor.

· Invest in Estonia iş insanları ve yatırımcılar için bir mesaj platformu oluşturdu. Bu platformda, hazırlanan destek paketleri ve Covid-19’a karşı mücadelede şirketler ile işbirliği imkanları sunuluyor.

· Almanya Ticaret ve Yatırım Covid-19’a özel, ekonomik gelişmeleri aktaran, hükümetin iş dünyası ve sanayi için attığı adımları gösteren, webinarlar düzenleyen bir platform oluşturdu. Aynı zamanda Almanya sağlık sistemindeki dijital çözüme karşı artan talepler doğrultusunda “Fast Track Program” adında medikal bir aplikasyongeliştirildi.

· Avrupa Komisyonu 16 Mart 2020 tarihinde Korona virüse karşı aşı üretmesi ve geliştirmesi amacıyla Almanya bazlı bir biyoteknoloji start-up’ına (CureVec) 80 Milyon € değerinde finansal yardım paketini onayladı.

· İspanya 18 Mart 2020 tarihinde Korona virüsüne karşı alınacak adımları açıklayan Kraliyet Kararnamesini yayımladı. Kararnamede uluslararası yatırım rejiminin serbestleştirilmesinin askıya alınması yer almakta. Sonuç olarak aşağıda yer alan alanlarda uluslararası yatırım için ön izin gerekmektedir; inşaat, teknoloji, medya, temel girdiler, kritik veri sektörler.

· Avustralya (320 Milyar AUD), Kanada (85 Milyar CAD), Çin (300 Milyar RMB), Fransa (345 Milyar EUR), Almanya (450 Milyar EUR), Japonya (30 Trilyon YEN), Yeni Zelanda (12,1 Milyar NZD), Polonya (212 Milyar PLN), Kore (100 Trilyon KRW), İspnaya (200 Milyar EUR), İsviçre (42 Milyar CHF), Birleşik Krallık (250 Milyar GBP), ABD (2 Trilyon USD) destek paketleri açıklamıştır.



Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD)’ın, 9 Mart tarihinde yayınladığı “Korona Virüsü Şoku: Başka bir Küresel Kriz Hikayesi” raporunda gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere kıyasla Covid-19 salgınından ekonomik anlamda daha kötü etkilendiğini öne sürdü.

UNCTAD, 30 Mart tarihinde yayınladığı “Gelişmekte Olan Ülkelere Kovid-19 Şoku” Raporu’nda da, gelişmekte olan ülkelerin Covid-19 salgınından büyük derecede etkilendiğine tekrar değindi. Ayrıca, gelişmekte olan ekonomilere yapılması gereken desteği ele aldı;

  • Raporda, Dünya popülasyonunun 3/2’si (Çin haricinde) gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı için, gelişmekte olan ekonomilerin büyük desteğe ihtiyacı bulunduğu belirtilmektedir.

  • Raporda, virüsün Çin'in ötesine yayılmaya başlamasından bu yana geçen iki ay içinde, gelişmekte olan ülkelerin sermaye çıkışları, büyüyen tahvil yayılımları, para amortismanları ve düşen emtia fiyatları ve turist gelirlerinin düşmesi de dahil olmak üzere ihracat gelirlerinde büyük bir darbe aldığını gösteriyor.

  • Covid-19’un etkisinin 2008 küresel finansal krizdekinden daha derin olacağına vurgu yapılıyor. Örneğin; gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleşen sermaye çıkışları Şubat ve Mart ayları arası 59 Milyar $’a ulaştığı ve bunun küresel mali krizin hemen sonrasında aynı ülkelerin yaşadıkları çıkışların iki katından fazla olduğu belirtilmektedir. (26.7 milyar $).


  • UNCTAD öngörüsüne göre; dünya ekonomisi bu yıl trilyonlarca dolarlık tahmini küresel gelir kaybı ile durgunluğa girecek. Bu durum, Çin ve olası Hindistan istisnası dışında gelişmekte olan ülkeler için ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Küresel koşulların kötüye gitmesi nedeniyle, mali ve döviz kısıtlamaları yıl boyunca daha da sıkılaşmak zorunda kalacaktır.

  • UNCTAD, önümüzdeki iki yıl içinde gelişmekte olan ülkelerin 2 trilyon ila 3 trilyon dolar arasında bir finansman açığı olacağını tahmin ediyor.

Tüm bu detaylar ışığında, UNCTAD’ın Küresel Politika Modeli tahminlerine göre gelişmekte olan ülkelerin koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik krizle mücadele edebilmek için 2.5 trilyon dolarlık destek paketine ihtiyaç duyacakları belirtiliyor. UNCTAD'ın yayınladığı raporda, bu ülkelere 1 trilyon dolarlık likidite sağlanması, 1 trilyon dolarlık borçların silinmesi ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için 500 milyon dolar bağışla bir Uluslararası Birlik Kampanyası adı altında Marshall Planı hazırlanması öneriliyor.


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page