top of page

Covid-19'un Etkileri

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2020

YASED olarak, bu krizin en kritik üç başlığı olan, “ihracat, tedarik zinciri ve lojistik” konularında tespit ettiğimiz etkileri sizler için derlerdik.

Bu dönemde; salgının etkisinin kısıtlı tutulabilmesi durumunda Türkiye, küresel ölçekte yaşanması beklenen ekonomik daralma sonrası belirli ülkelerle tedarik zinciri ilişkisini güçlendirme potansiyeline sahiptir

Dünyada tedarik zinciri çeşitlendirmesine gidilmesi öngörülen bu dönemde Türk sanayinin gerekli planlama ve hazırlıkları proaktif bir yaklaşımla yapması önemlidir. Bu bağlamda, Çin-İspanya- İtalya potansiyel kaymalar yaşayacak ülkeler olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevedeki değerlendirmemiz aşağıda ayrıntılarıyla yer almaktadır.

Covid-19'un olumsuz ekonomik etkilerinin ilk aşamada özellikle tedarik zinciri ve lojistik alanında görüleceği ve bunun da ülkemizin ihracat hacmini olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir. Bu çerçevedeki öngörülerimiz şu şekildedir:

  • Tüm dünyada ve özellikle de Türkiye’nin yatırım ve ticaretteki en önemli ortağı olan Avrupa’daki ekonomik daralmanın, ülkemizin ihracatı başta olmak üzere pek çok alanda ekonomimizi olumsuz etkilemesini bekliyoruz.

  • Küresel talepteki daralma ve uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin Çin’deki salgından dolayı büyük aksamalar yaşaması bu alanda önemli bir kırılmaya sebep olmuştur. Burada Türkiye’ye doğrudan etki kısa vadede kısıtlı olmakla birlikte, Avrupa (özellikle Almanya) üzerinden ikincil tedarikçi olarak sağladığımız ürünlerin siparişindeki aksamalar da ülkemizin ihracatında aşağı yönlü etkiye yol açabilecektir.

  • Orta vadede (4-5 ay) özellikle ikamesi olmayan, Avrupa menşeli tedarikçilerden temin edilen kritik komponent üretiminde Çinli tedarikçilerden temin edilen parçaların zamanında gelmemesi üretim faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecektir.

  • Korona virüs taramaları ve ülkelerin giriş çıkışlarla ilgili kısıtlamaları nedeniyle her türlü taşımacılıkta yaşanan gecikme ve sorunlar ticaretin bütününe olumsuz etki etmektedir. Bu risk faktörlerinin rakamsal analizi şu aşamada tespit edilememekle birlikte ilerleyen günlerde ticari riskin hızla artması beklenebilir.

  • Özellikle salgının Avrupa’da şiddetinin artması, üretim ve lojistik sektörlerinin sekteye uğraması ve halihazırdaki hammadde veya malzeme stoklarının bitmesi durumunda; pazar taleplerini zamanında karşılayamamanın yanında üretime ara verme riskinin de doğması söz konusu olabilecektir.




Comments


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page