top of page

WEF’ten “Covid-19 Riskleri Görünümü” raporu

Dünya Ekonomik Forumu, 350 yöneticinin katıldığı anketten hareketle hazırladığı “Covid-19 Riskleri Görünümü” Raporu’nu yayınladı.





Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Covid-19’un etkilerine ilişkin anket yöntemiyle hazırlanan “Covid-19 Riskleri Görünümü” Raporu’nu yayınladı.


19 Mayıs tarihinde yayınlanan ve 350 risk yöneticisinin cevapları doğrultusunda hazırlanan Covid-19’un risk görünümüne dair raporda, ilki uzun süren bir küresel resesyon olmak üzere 7 büyük endişeye dikkat çekildi.


Raporda, genel olarak ekonomik risklerin -özellikle küresel ekonominin uzun süren durgunluğunun- önümüzdeki 18 ay içinde dünya ve şirketler için en büyük sorun olduğu belirtildi. Bu doğrultuda, raporda IMF ve UNCTAD’ın öngörülerinden de alıntı yapılarak, dünya üretiminin 2020 yılında %3, küresel UDY’nin 2021 yılında %30 ila %40 civarında ve küresel ticaretin 2021 yılında %13 ila %32 arasında düşeceği belirtildi.


Raporda, yaklaşık 350 risk yöneticisinin üçte ikisi, gelecek 18 ay boyunca dünyaya dair en büyük endişelerinin Covid-19 pandemisinden dolayı uzun süren bir küresel resesyon olduğunu aktardı.


Risk yöneticilerinin yarısının, özellikle başta gençler arasında, yüksek yapısal işsizlik beklediğinin aktarıldığı raporda, Covid-19’da ikinci dalga veya farklı bir bulaşıcı hastalık üçüncü en büyük endişe kaynağı olduğu belirtildi.


Büyük ekonomilerde mali durumun zayıflamasının dördüncü en büyük endişe olarak sıralandığı raporda, belirli ülkelerdeki sanayinin veya sektörlerin tamamen toparlanamaması beşinci sırada yer aldı.


WEF’in raporunda, büyük şirketlerin ve KOBİ’lerin iflaslarında artış ve şirketlerin satın alma yoluyla bir birleşme dalgası yaşanması da altıncı en büyük endişe kaynağı olarak ifade edilerek, insanların ve malların sınırlarda daha sıkı kısıtlamalara maruz kalması da söz konusu en büyük endişe kaynaklarının içinde yedinci sırada gösterildi.


Küresel tedarik zincirlerinde uzun süreli bozulmanın beklendiğine yer verilen raporda, dünyanın çevresel, toplumsal ve teknolojik risklerin geniş zincirleme etkisine hazır olmadığı savunuldu.


Raporda çevrenin korunmasına dair hedeflerin salgından dolayı geri planda kalma riski olduğu belirtilerek, hükümetlerin “yeşil bir ekonomik toparlanma” için çalışması gerektiği vurgulandı. Aynı zamanda, Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi tarafından dünya liderlerine risklere karşı ve salgının etkisini yönetmek için birlikte çalışma çağrısı yapıldı.


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page