top of page

YASED Üyelerinin COVID-19 Mücadele Sürecine Katkıları

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2020

COVID-19 salgını tüm dünyayı derinden etkiliyor. Üyelerimiz; salgının, gerek sosyal gerek ekonomik hayattaki etkilerini en aza indirmek amacıyla verilen mücadeleye katkı sağlamaya devam ediyor. Bu bakış açısıyla, üyelerimizin COVID-19 ile mücadelede attıkları önemli adımları sizin için derledik.



COVID-19 Virüs Salgınının Ekonomiye ve Çalışma Hayatına Etkilerine Yönelik Analiz ve Öneriler

Üyemiz Deloitte Türkiye, “COVID-19: Çalışanlara ve Çalışma Hayatına Olası Etkileri” adlı bir rapor yayınlayarak, korona virüs nedeni ile değişen çalışma koşullarının etkilerini saptadı.


Şirket, iş yapış şekillerindeki değişimin etkilerin 6 ana başlıkta inceledi.


 

COVID-19 nedeni ile içinde geçilen süreçte iş sürekliliğini sağlamak şirketlerin en fazla önem verdiği konulardan biri. Üyemiz EY Türkiye yayınladığı “COVID-19 iş sürekliliği planı: Yeniden şekillendirmenin beş yolu” başlıklı makalesi ile şirketlerin bu ihtiyacına ışık tutuyor.


 


Üyemiz PwC Turkey, COVID-19 salgınının şirketler üzerindeki olası etkilerini ölçmek ve aynı sektörde bulunan diğer şirketlere göre durumunu kıyaslaması ve atması gereken adımları saptama sırasında yardımcı olmak üzere dijital bir araç geliştirdi.



İnsan Odaklı Kriz Yönetimi ve Yardımlar


Üyemiz Anadolu Efes 1 Milyon TL kaynak ayırarak, COVID-19 dan etkilenen yeme içme ve eğlence sektörü çalışanlarının yanında olmak için “ahbap platformu” ile “Dayanışma Birlikte Güzel” i başlattı.


Sağlanan kaynak ile ihtiyaç sahiplerine temel ihtiyaç malzemeleri ulaştırılacak.


 


Sağlık Bakanlığı’na 230 ton Domestos bağışı yapan üyemiz Unilever Türkiye ise şirket olarak tüm dünyada COVID-19 dan etkilenenlere toplam 100 milyon Euro’dan fazla destek sağlayacak.



 

Üyemiz Migros Türkiye Sanal Market’ten alışveriş yapan 60 yaş ve üstü kişilerin siparişlerini ücretsiz olarak evlerine götürüyor.


Şirket, tüm mağazalarında sıradaki müşteri ve kasa ile mesafeyi ölçen şeritleri “1,5 metre sosyal mesafe hepimizi korur” uyarısıyla uyguluyor.


 

Üyemiz Allianz Türkiye içinden geçtiğimiz bu zor günlerde; COVID-19 ile mücadele dahilinde uzman doktorlar ile videolu görüşme imkanı sunuyor.


 

Üyemiz Sabancı Holding Bakteri ve virüslere karşı 3 aya kadar hijyen sağlayan; 1,5 milyon metrekarelik alanı dezenfekte edebilecek yeni nesil dezenfektan Antimic’i Sağlık Bakanlığı’na bağışladı



 

Üyemiz Socar Türkiye, Koronavirüs nedeniyle yaşadığımız bu süreçte Petkim, tıbbi malzeme ve ambalajların hammadde üretimine ağırlık vererek talepleri karşılamak için kesintisiz çalışıyor.


Son dönemde çok ihtiyaç duyulan maske ve tulum kumaşı üretimi için de gerekli hammaddenin tamamını karşılıyor.


 

Üyemiz Cargill içinden geçtiğimiz bu zor günlerde; COVID-19 ile mücadele dahilinde 65 yaş üstü vatandaşlarımız için “Başımızın Üstünde Yeriniz Var” diyerek Vefa Destek ve Dayanışma Grupları ve Belediyeler ile çalışarak sıcak yemek ve gıda kolileri dağıtımı yapıyor.


 

Üyemiz Tofaş, üretimini yaparak 63 sağlık kuruluşuna toplam 578 adet biyolojik örnek alma ve entübasyon kabini ile 20 bin adet siperlikli maske ulaştırdı ve bu tasarımları açık kaynak olarak paylaştı.




 

Üyemiz Duracell, T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nin 1 yıllık pil ihtiyacını karşılayacak.




Krizde Bilgilendirici İletişim Çalışmaları



Üyemiz G4s Türkiye, Lokman Hekim Sağlık Vakfı kurucusu Dr. Ayhan Tokgöz’ün COVID-19’a yönelik bilgilendirmelerinden oluşan 3 adet video hazırladı ve Youtube kanalından yayınladı.



 

Üyemiz Ericsson mühendisleri ve saha ekipleri ile şebekeleri aktif durumda tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, şebeke kapasitelerini ve performanslarını en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor.


 


Üyemiz Ravago Türkiye ekiplerini ikiye bölerek haftalık vardiyalar halinde çalışmaya geçti. E-Öğrenme sayfasını açıp online eğitimler vermeye hazırlanan şirket, çalışanlarına yönelik online eğitim ve webinar toplantıları ile ilgili bilgi veriyor.



 

Üyemiz IBM Geliştiricileri küresel sorunlar için çözümler üreten CallforCode 2020 iklim değişikliği programını COVID-19'u da kapsayacak şekilde genişletti.



 

Üyemiz G4s Türkiye, COVID-19’a yönelik korunmak için bilgilendirmelerinden oluşan videolar hazırladı ve youTube kanalından yayınladı.


 

Üyemiz Brisa, Brisa Akademi online eğitimlerini ücretsiz olarak tüm üniversite öğrencilerinin kullanımına açtı.




Çalışanların Finansal Güvenliğini Sağlamaya Yönelik Destekler



Üyemiz Toyota Türkiye COVID-19 ile mücadele sürecinde hiçbir çalışanlarını işten çıkarmayacaklarını taahhüt etti. Şirket, yıl sonuna kadar satışların tamamen durması halinde dahi çalışanlarını ve ailelerini mağdur etmemek için her ay maaş ödeyeceğini açıkladı.


 


Üyemiz Petrol Ofisi, Koronavirüs salgını nedeni ile hiçbir işçisini işten çıkarmayacağını ilan etti ve çalışanları ile ailelerinin sağlık durumları için gerekli adımları attıklarını belirtti.




Alternatif Çalışma Yöntemlerinin Geliştirilmesi


Üyemiz Manpower Türkiye dijital seçme ve yerleştirme altyapısını kullanmaya devam ederek adayları yeni iş olanaklarıyla buluşturuyor. Ayrıca şirket, yayınladığı “Sağlıklı Kalmanız ve Verimli Çalışma Ortamını Sağlayabilmeniz için Önerilerimiz” başlıklı video ile destekliyor.


 

Üyemiz Mazars Denge COVID-19 nedeni ile uzaktan çalışmaya geçen şirketler ve çalışanlar için “Evden Verimli Çalışmanın ve Uzaktan Ekip Yönetmenin 7 Altın Kuralı” çalışmasıyla önerilerini sıraladı.


Şirket, siber güvenlik için alınabilecek önlemler ile ilgili de bilgiler sundu.



İş Birlikleri, Bağışlar ve Destekler



Üyemiz Abbvie Türkiye COVID-19 ‘a yönelik potansiyel tedavi seçenekleri üzerinde yapılan klinik araştırmalar için uluslararası önde gelen birçok sağlık kurumu ile iş birliği yapıyor.


 

Üyemiz Amgen içinden geçtiğimiz bu zor günlerde; Covid-19’u önleme ve tedavi etmek için Adaptive Biotechnologies ile işbirliği yapıyor.


 

Üyemiz GE Türkiye, yine üyemiz Ford ile yaptığı iş birliği kapsamında COVID-19 tedavi sürecinde gerekli olan suni solunum cihazlarını dünya çapında hızlıca üretebilmek için yeni üretim hatları açıyor, montaj hattını ise 24 saat boyunca çalıştırabilmek üzere vardiya sayılarını artırıyor.


 

Metro Türkiye, COVID-19 vakalarının artmaya başlaması ile birlikte fiyat spekülasyonlarına karşı mücadeleye başladı. Bakliyat ve pirinç satışında bir ay boyunca fiyat artışı yapmayacağını açıklayan şirket, ayrıca Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na 3.000 adet maske bağışladı.


 

Üyemiz Mondelez, COVID-19 ile mücadele sürecinde birçok yardım kampanyası kapsamında çalışır iken, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Temel İhtiyaç Derneği bünyesinde ürettiği ürünleri bağışladı

 

Üyemiz Novo Nordisk Vakfı, Covid-19 ile mücadeleye 7 milyon dolar katkıda bulundu. Üretim ve Ar-Ge laboratuvarlarını Covid-19 test kapasitesini artırmak için sağlık otoritelerinin hizmetine sundu.

Birçok ülkede sağlık mesleği mensubu olan Novo Nordisk çalışanları, sağlık sistemlerinde çalışmak için gönüllü oldular. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için maske ve koruyucu kıyafet dahil gerekli malzemeleri bağışta bulundu. Dezenfektan stoklarının yenilenmesi için 20 ton alkol gönderdi.


 


Üyemiz SAP Türkiye, COVID-19 salgını ile mücadelede; tedarik zincirinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için SAP Ariba Discovery’yi 90 gün boyunca ücretsiz olarak erişime açtı.



 

Üyemiz Takeda Pharma, COVID-19 için ilaç üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başladı. Şirket, tedavi aşamalarında plazmadan elde edilen hiperimmün globulinler’den faydalanacak.



 

Üyemiz OdeaBank Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltabilmek amacıyla, müşterilerine yönelik bir çok ekonomik destek paketi hazırladı ve hayata geçirdi



 

Üyemiz Amgen içinden geçtiğimiz bu zor günlerde; Covid-19’u önleme ve tedavi etmek için Adaptive Biotechnologies ile işbirliği yapıyor.


 

Üyemiz DP World, İnsan sağlığı için gereken kritik ürünlerin yanı sıra toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak tüm ürünlerin kesintisiz devamlılığı için çalışmaya devam ettiklerini açıkladı


 


Üyemiz MSC, koronavirüs salgınıyla mücadele için ‘Milli Dayanışma Kampanyası’na MSC Grubu adına 1 milyon liralık katkı sağladı.



 

Üyemiz Turkcell, koronavirüs salgınıyla mücadele için ‘Milli Dayanışma Kampanyası’na 20 milyon liralık katkı sağladı.



 


Üyemiz Vodafone Türkiye, Vodafone Vakfı olarak Marmara Üniversitesi hastanelerinde kullanılmak üzere 10 adet Transport Ventilatör cihaz bağışı yaptı.




 

Üyemiz Akenerji, koronavirüs salgınıyla mücadele için ‘Milli Dayanışma Kampanyası’na 50 bin liralık katkı sağladı.


 

Üyemiz AkzoNobel COVID-19 ile mücadele için 130 bin TL nakdi yardım ve ayrıca tahmini 70 bin TL karşılığında ayni olarak sağlık ekipmanı yardımında bulundu.



 

Üyemiz Avon Türkiye COVID-19 ile mücadele için Sağlık Bakanlığı’na 100 bin TL tutarında nakdi bağış yaptı.



 

Üyemiz Axa Sigorta ve Axa Hayat Emeklilik olarak Türkiye Sigorta Birliği çatısında oluşturulan bağış kampanyasına maddi destek sağladı.


Ayrıca özel sağlık sigortaları kapsamında salgın hastalık riskleri ve buna bağlı tedavi masraflarının istisna edilme halini  Covid19 pozitif içi askıya alarak tedavi boyunca masrafları poliçe şartları doğrultusunda ödeme kararı aldı.


 

Üyemiz BP, İstanbul’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı 280 civarında ambulansa Nisan ayı boyunca 1 milyon TL değerinde bedelsiz araç yakıtı bağışladı



 

Üyemiz Cargill, üretim faaliyeti yürüttüğü her ilde, 65 yaş üzerindeki vatandaşların gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bursa, Balıkesir, Orhangazi, İzmit belediyeleri koordinasyonunda “Vefa Destek Grubu Çalışmaları”na destek olarak sıcak yemek ve gıda kolisi yardımında bulunuyor.


Şirket, bu çerçevede 500 ailenin en az bir aylık yemek ihtiyacını karşılarken, Turyağ markasıyla da ev dışı tüketim kanalındaki 5 bin noktaya 1 milyon 750 bin lira değerinde 250 ton yağ bağışında bulundu.

 


Üyemiz Iron Mountain müşterisi olan hastanelerin ödeme vadelerini erteledi.




 

Üyemiz Tofaş, toplam 578 adet biyolojik örnek alma ve entübasyon kabini ile 20 bin adet siperlikli maske üretimi yaparak 63 sağlık kuruluşuna ulaştırdı. Şirket, bu tasarımları daha çok üretim sağlanabilmesi adına açık kaynak olarak paylaştı.


 

Üyemiz Brisa, 20 farklı konuda verdiği akademi online eğitimlerini ücretsiz olarak tüm üniversite öğrencilerinin kullanımına açtı.




 

Değerli üyemiz DHL Global Forwarding Taşımacılık’ı, içinden geçtiğimiz bu zor günlerde; Türkiye’deki tedarik zincirini canlı tutmak için vermiş olduğu katkılar nedeniyle yürekten kutluyoruz.




Krizin Kahramanlarının Onurlandırılması



Üyemiz AstraZeneca Türkiye, viroloji uzmanlarından oluşan Ar-Ge ekibi ile COVID-19 hastalığının önlenmesi için antikorları belirlemek amacı ile çalışıyor.



Şirket, tüm dünyadaki sağlık çalışanlarına destek olmak için kişisel koruyucu ekipman bağışlayacak.


 

Üyemiz CarrefourSA, sağlık çalışanları için marketlerinde özel kasa açtı. 21 Nisan’a kadar sağlık çalışanlarının CarrefourSA kart ile yapacağı alışverişlerine yüzde 5 indirim uygulayacak. Ayrıca şirket, yalnızca 60 yaş üstü müşterileri için mağazalarını erken açıyor.


 

Üyemiz Türkcell EBA altyapısından yararlanacak öğretmen ve öğrenciler için aylık internet kotasını ikiye katlayarak 6 GB’a çıkardı. Şirket sağlık çalışanlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5GB internet ve 500 dakika konuşma tanımlamaya hazırlanıyor.


 

40 binin üzerindeki okulun erişim altyapısını sağlayan üyemiz Türk Telekom eğitim içeriklerine sorunsuz erişim sağlanabilmesi için kapasitesini artırdı.



Şirket sağlık çalışanlarına mevcut paketlerine ek olarak ücretsiz 5GB internet ve 500 dakika konuşma tanımlamaya hazırlanıyor.


 


Üyemiz Unilever Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın mücadelesine destek olmak için sağlık çalışanları için 1,7 milyon kas Knorr Çorba yola çıkardı.


 

Üyemiz QNB Finansbank, Covid 19 salgını nedeniyle sağlık sistemi içerisinde oluşan ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak üzere 10 milyon TL ayırdığını ifade etti.


 

Üyemiz Borçelik Bursa’daki hastanelere var gücüyle çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza destek olabilmek için Borçelik Maker Kulübü, 2300 adet siperlikli maske üretmeye başladı.


 

Üyemiz Shell Türkiye, sağlık personeli, ambulanslar ve diğer araçların kullanımı için Sağlık Bakanlığı'nın uygun gördüğü şekilde dağıtılmak üzere 5 milyon TL değerinde akaryakıt bağışı gerçekleştirdi.



 

Üyemiz Nestle, Sağlık Bakanlığı ile sağlık çalışanları ve Kızılay ile de ihtiyaç sahiplerine toplam 5 milyon lira değerinde gıda ve malzeme yardımı yaptı.


yased.jpg

COVID-19

ÖZEL GÜNDEM

Bilgilendirme

Platformu

bottom of page